අප රට පලතුරු වර්ග බොහෝ ය. නමුත් මින් විශාල ප්රමාණයක් විනාස වී යන බවට ආරංචි, පුවත් පත් වල තිබෙනව. බොහෝ රට වල මෙම වැඩිපුර ඇති පලතුරු වියලා, කල් තබා ගන්නව. මෙම වියලීම, ස්වාභාවිකව හෝ කෘත්රිම ලෙස කරනව. ගස්ලබු, අඹ, අන්නාසි, කෙසෙල්, රඹුටන් බොහොමයක් මෙසේ කල් තබා ගත හැකි පරිදි වියලා ගත හැකියි.
සමහර එළවඵ මෙසේ වියලා විකිණීමට තිබෙනවා දුටු නමුදු, පලතුරු මා දැක නැත (වියලපු මිදි හැරුණු විට).
සීතකිරීමත් සමග වියලන ක්රමයක්ද මේ සඳහා භාවිතා වේ. මෙය කිරීමට යොදවන සිප්ලකුව ඉහල ක්රමයට වඩා සංකීර්ණ වූ නමුත්, එහිදී බොහෝ විටමින් සුරක්ෂිත වේ. පලතුරු අධික ලෙස සිසිල් කොට, රික්තයක් සහිත කුටීරයක් තුල වියලා ගනි. ඉන්පසු මෙයට තාපය යොදවා ජලය වාෂ්පීකරණ යෙන් ඉවත් කරණු ලැබේ. මෙම ක්රමයට උර්ද්වපාතනය යැයි කියණු ලැබේ. මෙම වාෂ්ප ශීතකරණ දඟර මගින් ඝනීභූත කිරිමෙන් ඉවත් කරවයි.
මෙම ක්රම දෙකම පිරිසිදුව කලොත්, සීණිබෝල, ටොපි, චොකලට් වලට වඩා හොඳ කැමකි. පිට රට අපනයණය කිරීමට ද හොඳ විදියකැ යි සිතමි.
Thursday, July 24, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment